‘Vida de consum’, nova traducció de Zygmunt Bauman

Vida de consum

Viena Edicions acaba de publicar el llibre Vida de consum del sociòleg Zygmunt Bauman, que he traduït aquest estiu. Es tracta d’una exhaustiva anàlisi de les conseqüències humanes del consumisme, escrita en l’estil assagístic implacable dels darrers llibres de l’autor. Bauman hi argumenta que, en la mena de societat en què vivim, els individus són cridats a promocionar-se a si mateixos com a mercaderies per tal d’obtenir recompenses socials: el bon consumidor, envoltat d’articles de consum, ha d’adoptar la tècnica del camaleó per sobreviure i triomfar. Les actituds i els patrons de conducta que es deriven d’aquesta transformació subtil afecten àmbits completament diferents de la vida social, des de la política fins a la creació de la identitat i les relacions de parella.

Per prevenir malentesos, convé tenir present que, en la seva anàlisi, Bauman se serveix del que Max Weber anomenava “tipus ideals”, és a dir, de construccions teòriques que aspiren al màxim d’integració lògica i de coherència i que, per aquesta mateixa raó, no corresponen mai del tot als fenòmens reals. La seva presentació del consumisme, doncs, no és pròpiament una descripció de la realitat, sinó una articulació conceptual que contribueix a fer intel·ligible la confusa experiència humana, per més que deixi a l’ombra una part de la diversitat del real. D’aquí ve que, sovint, les recreacions de Bauman facin l’efecte de ser construccions totalment closes i claustrofòbiques, com les presons imaginàries de Giovanni Battista Piranesi:

Carceri d’invenzione VII

Aquest tret del discurs de Bauman és deliberat i conseqüent amb els seus punts de partida. Val la pena recordar que, a l’autor de Vida de consum, li agrada referir-se als mons fantàstics i autosuficients d’Italo Calvino. Per atrapar la realitat inconseqüent, calen xarxes d’estructura perfecta.

——

Si voleu fer-vos una idea de la mena de pensador que és Zygmunt Bauman, podeu llegir la ressenya que Ferran Sáez Mateu va escriure sobre el llibre anterior del sociòleg, Temps líquids (Viena Edicions, 2007), i els apunts que hi van dedicar diversos blocs, com ara El llibreter, La bitàcola de Xavier Díez, La fàbrica, Lo Joan, Prendre la paraula, Amb certa calma. També podeu escoltar el comentari que en va fer Màrius Serra al Lecturàlia:

I, si en voleu més, podreu veure Zygmunt Bauman en persona aquest dijous, 20 de novembre, a les 19.00 a l’auditori del FAD (plaça dels Àngels 5-6, Barcelona). Hi pronunciarà una conferència titulada “L’educació en un món de diàspores”.

Anuncis

2 thoughts on “‘Vida de consum’, nova traducció de Zygmunt Bauman

Podeu deixar un comentari aquí:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s