La terrible caritat de Papadiamandis

coberta_assassina_PapadiamandisL’assassina, de l’escriptor Alèxandros Papadiamandis (1851-1911), ha començat a arribar a les llibreries en la traducció que en vaig fer fa uns quants mesos i que ha publicat l’editorial Adesiara. Aquesta novel·la central del cànon grec modern versa, en certa manera, sobre una qüestió fonamental per a tota cultura: la necessitat de la reproducció social i biològica i els patiments humans que se’n deriven. Els actes de la protagonista són el sabotatge cultural més radical que es pot dur a terme, perquè minen les bases mateixes de l’existència futura de la comunitat. I això succeeix en un moment en què la vella justícia divina, encarnada per la tradició cristiana ortodoxa, comença a ser suplantada per la nova justícia humana, la de l’Estat-nació.

Ambientada en aquest context de canvi, en el qual res ja no és el que semblava que era i, alhora, totes les coses es revelen en la seva essència implacable, L’assassina mostra fins a quin punt pot ser terrible la caritat cristiana. La caritat no aboleix solament la llei vella, sinó que revoca totes les lleis. Estimar Déu més que tota criatura i estimar el proïsme com a un mateix: no hi ha cap ordre social que pugui resistir, de debò, aquest doble manament. La protagonista de la novel·la actua, amb totes les limitacions humanes, d’acord amb l’amor al proïsme: se sacrifica perquè no vol que els altres pateixin el que ha hagut de patir ella. I acaba convertida, als ulls de la justícia humana, en un monstre. Els ulls de l’altra justícia, que s’invoca al final del llibre, no sabem, naturalment, com la veuran.

———

Un text com el de Papadiamandis obliga el traductor a prendre decisions difícils. Per això m’ha semblat que tenia sentit publicar a la xarxa les meves notes de traducció (PDF), per als lectors que tinguin ganes de veure el taller per dins.

El llibre es presentarà divendres 5 de juny a dos quarts de vuit de la tarda a la llibreria La Central (c. Mallorca 237, Barcelona), juntament amb la traducció que Montserrat Camps ha fet de l’Ascesi de Nikos Kazantzakis, també publicada per Adesiara. A més dels traductors, en l’acte intervindrà Ernest Marcos Hierro, professor de grec modern de la UB. Tots els qui passeu per aquesta casa en obres, naturalment, hi esteu convidats.


7 thoughts on “La terrible caritat de Papadiamandis

  1. Coneixeu per ventura aquell famós sonet de Quevedo que fa “Yo te untaré mis obras con tocino, porque no me las muerdas, G…”? Té gràcia allò de “docto en pullas, cual mozo de camino”, i allò altre de “¿Por qué censuras tú la lengua griega / siendo sólo rabí de la judía …?”
    Jo diria que no hi ha comportament humà que no hagi estat descrit desenes de vegades, perquè, al capdavall, som terriblement repetitius. Humà, massa humà.

  2. Veig que has canviat l’aparença de la pàgina; ara està molt millor, molt més visual i agradable de llegir.

  3. En primer lloc, enhorabona per la traducció i la publicació. No l’he llegit, però segur que deu estar molt bé. A més, molt bon encert això de publicar les notes de traducció. Ah! I com diu la Te de llimona, el rentat de cara d’aquest blog convida a llegir-lo més. Una abraçada.

    1. És un plaer tenir-vos per aquí. I m’alegro de no contribuir a fer augmentar les diòptries del personal… Mirandolina, ja et tinc en el enllaços. Una abraçada, i fins aviat.

Podeu deixar un comentari aquí:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s