La llum de la jerarquia

Els rànquings i les llistes són maneres rudimentàries de posar ordre en una multiplicitat desconcertant. Per això el caos d’Internet n’afavoreix l’aparició. Hi ha rànquings que es presenten com a tals: els d’articles més llegits, de blogs més seguits, de webs més visitades. I n’hi ha que són rànquings implícits, que guien l’atenció de l’internauta tàcitament: els que ens ofereix una cerca de Google, per exemple. Es tracta, en tots aquests casos, de llistes generades d’una manera automàtica a partir d’un criteri quantitatiu: com més clics, més amunt. Fins i tot en les llistes elaborades manualment –els enllaços que un internauta vol compartir amb la resta de la humanitat connectada– acaba essent determinant l’aura de la quantitat: la llista en qüestió serà més visible com més persones se’n serveixin.

Un rànquing és una jerarquia de visibilitat. Com que també és una jerarquia mòbil que s’actualitza sense repòs, desencadena tota mena de lluites pel reconeixement. Ara, en el medi caòtic d’Internet els rànquings proliferen com les mosques en la brutícia, i és gairebé impossible que el darrer mohicà de la xarxa no n’acabi encapçalant algun. Aleshores cal fer rànquings de rànquings, per discriminar els més valuosos de la resta i posar una mica d’ordre al nou caos. I després rànquings de rànquings de rànquings, naturalment. Sempre buscant la llum que desprèn l’àpex de la jerarquia, encara que es tracti d’una jerarquia flàccida i efímera.

En l’estètica dels happy few, no solament eren pocs els lectors, sinó que també eren poques les obres que accedien al cànon. Era, en aquest sentit, una estètica de la restricció, amb una vasta zona d’ombra. Al capdavall, no sembla un atzar que la passió d’Internet per la multiplicació de les jerarquies ens arribi justament a través d’una superfície de píxels, a través de milers d’unitats mínimes de llum.

Anuncis

2 thoughts on “La llum de la jerarquia

  1. Hola Raül, et guardo un article de J.F.Yvars sobre Umberto Eco i “El vértigo de las listas” bé, suposo que el llibre també haurà sortit en català.
    Espero poder venir a la presentació de la teva traducció de les Cartes de Plató.
    Atentament,
    Elisenda

Podeu deixar un comentari aquí:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s