El triomf secret de Rimbaud

En l’època d’eclosió de la modernitat va néixer una poesia que intentava ensorrar la identitat laboriosament construïda per la cultura humanística. Era una poesia que volia dinamitar les convencions mitjançant un llenguatge profètic, delirant, situat al marge de les normes de la urbanitat i la retòrica escolar. Les visions de Rimbaud, el seu emfàtic Je est un autre, reivindicaven la força de la dissidència, i el sentit els venia de l’atac a l’ordre. Les Il·luminacions espurnejaven en impactar amb el mur del món odiat, com pedres fogueres.

Avui alguns sociòlegs —amb Bauman al capdavant— consideren que el llenguatge desmanegat i la identitat líquida són components de tot individu socialitzat. Afirmen que els mecanismes de consum en depenen: la publicitat, parlant en futur, evoca la identitat desitjada que sempre caldrà substituir per una altra així que el consumidor estigui a punt d’assolir-la. La vidència i les transmutacions alquímiques, ara coses necessàries per al bon curs del món, ja no representarien cap dissidència. El Je est un autre seria la divisa oculta del màrqueting, aquesta maquinària incansable de suplantació de la identitat. La poètica més innovadora de l’època moderna, banalitzada, s’hauria convertit en l’esquelet pseudofilosòfic de la societat de consum: en la seva justificació gairebé fonamental —si hi hagués fonaments.

I així la segona vida de Rimbaud, la de l’aventurer i el comerciant erràtic, seria una anticipació potser més significativa que la primera, la del poeta al·lucinat. I també tindria tota la lògica del món que Josep Palau i Fabre, l’escriptor català que ha fet una lectura més literal i devota de Rimbaud, hagi deixat una obra completa en dos volums de mil pàgines pulcrament editats i, per si això fos poc, una fundació exemplar, amb voluntat de permanència i conservació. Perquè avui i aquí la dissidència seria exactament això.

Anuncis

One thought on “El triomf secret de Rimbaud

Podeu deixar un comentari aquí:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s