Mitologia a Sabadell, del 28 d’octubre al 18 de novembre

Baixàvem entre pins torts, per un camí embardissat, quan el sol ja declinava. Primer vaig sentir un crit de pànic del meu acompanyant; després vaig veure l’escurçó davant nostre, lliscant amb aquell moviment lentíssim de les serps que és una mena d’immobilitat. Una branca ben llançada el va fer fugir. Érem a tres o quatre quilòmetres del primer lloc habitat i el meu acompanyant comentava les desgràcies que haurien pogut passar. Baixant, ens semblava que vèiem serps a tot arreu. Quan ja fosquejava vam començar a sentir els cants greus dels monjos; vam entrar al monestir a l’hora de completes. Un cenobita petit i groguenc ens va acollir, ens va donar les sobres del sopar i ens va preguntar si ens drogàvem.

Aquell dia a la República Monàstica Autònoma del mont Atos és l’única ocasió en què he estat a prop d’un escurçó en llibertat. En recordo l’esgarrifança, que venia de sobte i es quedava arrapada al cos una bona estona, i a la memòria per sempre més. Als antics els agradava treballar aquesta sensació. A l’Acròpolis d’Atenes hi tenien una serp i l’alimentaven amb pastissos de mel en record d’un remot sobirà de la ciutat que havia nascut de terra amb mig cos de rèptil. A més de fer por, les serps eren guardianes dels llocs. Com més sagrat era un indret, més probable era que hi visqués una serp.

Genius huius loci montis -- L'esperit d'aquest lloc de la muntanya.
Genius huius loci montis — L’esperit d’aquest lloc de la muntanya.

De la manera com els grecs construïen mites per reconciliar-se amb neguits com aquest, en parlaré a partir de la setmana vinent en un curs organitzat per l’Alliance Française de Sabadell. En trobareu tots els detalls aquí. Si veniu, no ens caldrà drogar-nos.

Anuncis

Podeu deixar un comentari aquí:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s